Äggig uppe-med-tuppen-shakshouka
Måltider
Äggig uppe-med-tuppen-shakshouka
Upp och hoppa! Det är dags för SHAKSHOUKA! En delikat äggfrukost eller brunch, perfekt för hela familjen (12 månader +) i en tomatig grönsakssås med kikärter. Mums!
Portioner
4Förbereda
5Tillaga
20
ingredienser
- 2 burkar tomater
- 2 paprikor
- 1 lök (ca 200 g)
- 2 vitlöksklyftor (finhackade till en massa)
- 3 tsk rökt paprikapulver eller sött paprikapulver
- 2 tsk oregano
- 1 tsk kummin
- 1 msk olivolja
- 4-6 æg
- Koriander att toppa med – valfritt
- 400 g kikärter
Så här gör du
- Skär löken och paprikan i små kuber.
- Värm en msk olivolja i en stor stekpanna eller wok.
- Stek löken och paprikan tills de är mjuka tillsammans med vitlöken.
- Tillsätt rökt paprikapulver, kummin och oregano. Stek i 1 minut.
- Tillsätt kikärterna tillsammans med spadet och 2 burkar krossade tomater.
- Koka i 15 minuter tills såsen börjar reduceras och tjockna.
- Gör en liten grop i såsen för varje ägg du ska tillaga.
- Placera de råa äggen i varsin grop. (Det är lättast att lägga i ett i taget)
- Täck med lock och tillaga äggen i ca 5 minuter – längre om du vill ha mindre lösa ägg.
- Strö över lite hackad koriander eller persilja innan du serverar – valfritt.
Kul för dom små
De små kommer att älska att doppa stavar av rostat bröd i de löskokta äggen!
Mumsigt för dom små
Rätten är lämplig för de små från 12 månader.
Praktiska tips
Knäck äggen ett och ett i en liten skål eller liknande innan de tillsätts i såsen (så att inga äggskals hamnar i shakshoukan).